Quantcast
Channel: VoxReportUncategorized | VoxReport
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11

Editorial „Ziarul Național”: Vine revizorul…

0
0

Punct de sprijin // Motto: Domnilor, v-am adunat ca să vă comunic o veste foarte neplăcută: la noivine revizorul

Iată că a trecut o lună de la instalarea Guvernului Filip.

Cum am mai zis, acesta a început cu populism și PR în loc de reforme.Procesul continuă și, cel mai probabil, va continua. Pâinea socială e din aceeași categorie. Firește, pensionarii trebuie ajutați. Doar că într-o economie de piață se procedează altfel. Nu poți impune agentului economic să producă ceva în pierdere, este contrar legilor economice. Dacă vrei și, cel mai important – poți, compensezi celor nevoiași cheltuielile. Exact cum nu poți cere ANRE să micșoreze tariful pentru două luni. Apropo, o întrebare bună – ce e cu tariful la electricitate, dacă gazul s-a ieftinit?

Repet, statul poate doar să compenseze. Așa funcționează economia de piață. Cei de la guvernare cred că se poate face prin indicații. E mai simplu și arată frumos la TV – ce mai grijă au aceștia de popor! Doar că, drept rezultat, costurile generale cresc.

Între timp, guvernul a primit toate semnalele posibile din toate părțile.Parafrazând clasicii, acestea se reduc la formula inversată – dimineața reformele, seara banii. Au spus-o toți – UE, premierul și președintele României care-s primii în lista de așteptare, ceilalți parteneri de dezvoltare ai R. Moldova. Chiar și Ghimpu ne-a spus că PD i-a promis că va face reforme. Iar pe Ghimpu parcă poți să nu-l crezi?! Ce se va întâmpla fără bani, cred că înțeleg deja toți.

Acum iată că vine Revizorul. Adică FMI. „Vreau să vă rog, în funcție de domeniul de responsabilitate, să vă pregătiţi temeinic pentru vizita Fondului Monetar Internaţional la Chişinău”, a atenționat premierul Filip miniștrii. Se vor pregăti, desigur. La Economie și Finanțe cred că-s negociatori buni. Doar că până la negocieri mai este mult. Este o vizită de pre-evaluare. Au mai fost și anul trecut, când Drăguțanu a demisionat subit, unii zic că pentru a nu negocia un acord nou. S-a schimbat ceva de atunci? S-a schimbat, desigur. Situația macroeconomică s-a înrăutățit dramatic, practic la toate capitolele. Și dacă anterior aveam nevoie mai mult de acordul cu FMI, decât de banii fondului, acum situația s-a inversat. Am progresat cumva la capitolul cerințelor anterioare ale FMI? Formal – da. Au fost lichidate cele trei bănci, mai exact – au fost retrase licențele. Probabil nu va fi o problemă să se numească un guvernator nou la BNM, chiar dacă imitarea concursurilor transparente nu merge. Vor numi până la urmă pe cineva. Dar asta e doar partea formală.

Mai greu va fi cu făcutul ordinii în sectorul financiar-bancar. Încă trei bănci sunt sub supravegherea specială a BNM și nu sunt bănci oarecare, ci din cele mai mari. Experții afirmă că și acestea au probleme cu credite neperformante. Și încă o bancă străină tot. Auditul încă nu este finalizat și concluziile nu le știm. Mai este și problema transparenței acționarilor. Va fi suficientă doar schimbarea denumirilor de off-shore sau se va insista totuși pe beneficiarii finali – persoane fizice concrete? Nu de alta, dar și noi suntem curioși – cine sunt eroii care transformă băncile și țara în spălătorie gri regională? Ce se întâmplă cu partea a doua a investigației „Kroll”? Până unde a avansat aceasta? Pentru că ceea ce auzim de la madame Bețișor nu-i nici despre miliardul furat, nici despre BEM. Așa că întrebări vor fi multe. Dacă guvernarea crede că va scăpa cumva cu bifările formale, greșește. Nici chiar schimbarea denumirii CNA în DNA și SIS în SNI (procedeul preferat de „reformare”) nu va ajuta. De această dată, de la guvernare se vor cere reforme pe bune. Ceea ce va însemna că își va tăia creanga de sub picioare. Grea încercare…

Articol publicat în „Ziarul Național” din 19 februarie 2016


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11

Latest Images

Trending Articles